Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Kluchy, kluski i kluseczki

Potrawy z ziemniaków i mąki cieszą się w polskiej kuchni sporą popularnością. Przyrządzamy je jako samodzielne dania lub też dodatek do mięs czy sosów.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Knedle z owocami

SKŁADNIKI :
* 50 dag ugotowanych ziemniaków
* 1 pełna szklanka mąki pszennej
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 1 jajko
* 1 żółtko
* 50 dag owoców (śliwki, truskawki, mogą być mrożone lub z kompotu)
* sól

Wykonanie:
1. Ziemniaki po ugotowaniu, gorące, przeciśnij przez praskę, wystudź.
2. Dodaj mąkę ziemniaczaną i pszenną, wbij jajko, dodaj żółtko, wyrabiaj ciasto i natychmiast formuj z niego knedle.
3. Podsypując mąką, na stolnicy uformuj wałek, pokrój na równe porcje i na dłoni kształtuj placuszki, na które nakładaj nadzienie.
4. Zlepiaj kulki o średnicy 5 cm i wrzucaj na wrzącą osoloną wodę.
5. Gdy wypłyną, gotuj jeszcze kilka minut.
6. Wyjmuj łyżką cedzakową i przelewaj gorącą wodą.
7. Knedle podawaj zaraz po przyrządzeniu polane stopionym masłem ze zrumienioną bułką tartą.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Kluski śląskie

SKŁADNIKI :
* 1 kg ugotowanych ziemniaków
* 20 dag mąki ziemniaczanej
* 1 żółtko
* sól

Reklama

Wykonanie:
1. Ziemniaki ugotuj, odcedź i gorące przepuść przez praskę.
2. Dodaj żółtko i dokładnie wymieszaj.
3. Przestudzone ziemniaki przełóż do miski. Wygładź powierzchnię i podziel na 4 części. Jedną część wyjmij i uzupełnij mąką ziemniaczaną. Wyrób ciasto.
4. Formuj małe kluseczki kuleczki.
5. Wrzucaj na osoloną wodę. Gdy wypłyną na wierzch, wyjmuj łyżką cedzakową.

Kartacze

SKŁADNIKI:
* 2 kg surowych ziemniaków (waga po obraniu)
* 1 kg ugotowanych ziemniaków
* 50 dag mielonej łopatki wieprzowej
* 1 średnia cebula
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* sól, pieprz

Reklama

Wykonanie:
1. Do zmielonego mięsa dodaj przyprawy: płaską łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu. Cebulę drobno posiekaj i przesmaż na tłuszczu. Dodaj do mięsa, wymieszaj.
2. Ugotowane i jeszcze gorące ziemniaki przeciśnij przez praskę.
3. Surowe ziemniaki obierz cienko i zetrzyj na tarce, na bardzo drobnych oczkach lub w maszynce do mielenia z odpowiednią nakładką.
4. Starte ziemniaki bardzo mocno odciśnij z wody. Odciśniętej wody nie wylewaj – odstaw ją w miseczce na 10 min. Po tym czasie na dnie naczynia powinna się zebrać skrobia z ziemniaków.
5. Wodę odlej, a skrobię dodaj do masy ziemniaczanej. Dodaj też dwie łyżki mąki ziemniaczanej.
6. Połącz dokładnie ziemniaki ugotowane i surowe oraz mąkę ziemniaczaną. Dodaj łyżeczkę soli. Masa ziemniaczana powinna być zwarta i gęsta – jeśli taka nie jest, można dodać jeszcze łyżkę mąki ziemniaczanej.
7. Nabierz dwie łyżki masy ziemniaczanej. Uformuj kulkę, a następnie spłaszcz ją na placek wielkości dłoni. Łyżkę surowego farszu mięsnego umieść na środku placka. Placek zamknij i uformuj w dłoniach na kształt wydłużonego jajka.
8. W dużym, szerokim garnku zagotuj wodę. Wsyp płaską łyżeczkę soli. Na wrzątek kładź po kilka kartaczy na raz. Gotuj przez 15 min. Wyławiaj łyżką cedzakową.
9. Ciepłe kartacze podawaj z drobno posiekaną cebulką zrumienioną na tłuszczu.

Kopytka

SKŁADNIKI:
* 50 dag ugotowanych ziemniaków
* ok. 1 szklanki mąki pszennej
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 1 jajko
* sól

Wykonanie:
1. Ziemniaki obierz, ugotuj, odcedź i gorące przepuść przez praskę lub utłucz perforowanym tłuczkiem.
2. Ostudzone ziemniaki wyłóż na stolnicę. Uformuj wianuszek, wbij jajko, dodaj obie mąki, zarób ciasto nożem i szybko zagnieć ręką.
3. Ciasto podziel na kilka części, formuj wałki, spłaszczaj je lekko nożem i krój skośne kluski.
4. Bezpośrednio po uformowaniu wrzucaj kluski do wrzącej osolonej wody i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut.
5. Wyjmuj dużą cedzakową łyżką.

2025-02-04 13:42

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Leon XIV o polskich męczennikach; apeluje do młodych Polaków

2025-12-06 08:37

[ TEMATY ]

Leon XIV

Vatican Media

Leon XIV wystosował przesłanie z okazji 10-lecia beatyfikacji peruwiańskich męczenników, w tym o. Michała Tomaszka i o. Zbigniewa Strzałkowskiego. W sposób szczególny zwrócił się w nim do młodych w Polsce, prosząc, by nie bali się odpowiedzieć na powołanie do kapłaństwa, życia konsekrowanego czy misji ad gentes. Polscy męczennicy mieli zaledwie po 30, 33 lata, a Pan Bóg pokazał przez nich, że owocność misji nie zależy od wieku, lecz od wierności – napisał Papież - informuje Vatican News.

Beatyfikacja peruwiańskich męczenników odbywał się dokładnie przed 10 laty w Chimbote. Obok polskich franciszkanów w poczet błogosławionych zaliczony został również włoski kapłan Alessandro Dordiego. Przywołując swą własną posługę w Peru, Leon XIV przyznał, że w życiu tych trzech misjonarzy odnajduje coś, co jest bliskie każdemu, kto był na misji, a zarazem jest bardzo istotne dla Kościoła. Chodzi o wspólnotę, w której ludzie o różnych historiach, kulturach i charakterach łączą się w Chrystusie, a każdy pozostając sobą, wnosi swój własny niepowtarzalny wkład w jedno świadectwo Ewangelii.
CZYTAJ DALEJ

Dar dla łagiewnickiego sanktuarium

2025-12-05 21:19

Małgorzata Pabis

Kopia obrazu Jezusa Miłosiernego namalowana specjalnie dla Katolickiego Stowarzyszenia „Civitas Christiana”, która peregrynowała po całej Polsce, została przekazana do Bazyliki Bożego Miłosierdzia w krakowskich Łagiewnikach.

Wydarzenie miało miejsce w piątek – 5 grudnia - przed Godziną Miłosierdzia, na początku dorocznych rekolekcji Katolickiego Stowarzyszenia „Civitas Christiana”.
CZYTAJ DALEJ

Książka otwiera dziecięcy świat – o sile literatury najmłodszych

2025-12-06 16:07

Materiał sponsorowany

Kiedy wieczorem siadasz z dzieckiem na kanapie, otwierasz książkę i zaczynasz czytać, dzieje się coś więcej niż tylko opowiadanie historii. W tych spokojnych chwilach budujecie wspólnie fundamenty przyszłości małego człowieka, kształtujecie jego wyobraźnię i uczcie rozumienia świata. Książki dla dzieci to znacznie więcej niż kolorowe kartki z obrazkami – to klucz do rozwoju, narzędzie poznawania emocji i mosty łączące pokolenia.

Już od pierwszych miesięcy życia kontakt z książką stymuluje rozwój mózgu dziecka. Słuchanie rytmicznych rymowanek i prostych opowieści wspiera rozwój mowy, wzbogaca zasób słownictwa i uczy rozpoznawania dźwięków języka. Badania pokazują, że dzieci, którym regularnie czyta się głośno, rozpoczynają naukę czytania z większą łatwością i osiągają lepsze wyniki w szkole.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję