Reklama

Porady

Dietetyk radzi

Uniwersalne warzywo

Cukinia jest warzywem pasującym do wszystkiego, można ją spożywać w każdej postaci.

Niedziela Ogólnopolska 39/2025, str. 62

[ TEMATY ]

zdrowie

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Cukinia, tak samo jak dynia i ogórek, należy do rodziny dyniowatych. Pochodzi z Włoch, skąd wzięła swoją nazwę – zucchina, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza małą dynię. Owoce cukinii to podłużne jagody o maczugowatym kształcie, osiągające długość nawet 10 m. Cukinia jest warzywem niskokalorycznym – 100 g zawiera 17 kcal. Należy jednak pamiętać, że wyroby z dodatkiem cukinii mają już inną, znacznie wyższą wartość energetyczną – poddanie warzywa smażeniu sprawia, że wartość ta wzrasta nawet kilkunastokrotnie.

Cukinia dostarcza białko, węglowodany oraz błonnik pokarmowy. Jest produktem lekkostrawnym, nie obciąża więc układu pokarmowego. Miąższ cukinii jest bogaty w witaminy A, C, K oraz witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy. Jest bogactwem potasu oraz manganu.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Ze względu na zawartość kwasu foliowego warzywo to jest polecane kobietom w ciąży – zapobiega powstawaniu wad cewy nerwowej. Ponadto zawarte w cukinii witaminy z grupy B regulują cykl miesiączkowy oraz wpływają pozytywnie na płodność. Cukinia cechuje się niskim indeksem glikemicznym, dlatego może być bezpiecznie spożywana przez osoby z insulinoopornością oraz cukrzycą.

Reklama

Spożywanie cukinii odgrywa istotną rolę w procesie prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, wpływając pozytywnie na poszczególne narządy oraz układy. Warzywo to wykazuje właściwości oczyszczające organizm, wiąże bowiem metale ciężkie – dzięki temu jest niezastąpionym składnikiem koktajli detoksowych.

Dzięki zawartości luteiny cukinia pozytywnie wpływa na narząd wzroku. Chroni oczy i minimalizuje ryzyko wystąpienia zmian chorobowych świadczących o zwyrodnieniu plamki żółtej czy schorzeniach siatkówki.

Ze względu na zawartość antyoksydantów cukinia zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów przewodu pokarmowego.

Spożywanie cukinii – w postaci surowej, konserwowanej, marynowanej, jako placuszki cukiniowe czy dodatek do makaronu – wpływa na poprawę samopoczucia, usprawnia pracę mózgu, poprawia koncentrację oraz redukuje stres i niepokój.

Mimo wielu pozytywnych właściwości cukinii powinny jej unikać osoby ze stwierdzoną alergią, ze skłonnościami do wzdęć oraz innych zaburzeń układu pokarmowego, może ona bowiem nasilać niestrawność.

2025-09-23 13:58

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Komfort pacjentów jednak ma znaczenie

Ból, siniaki, wylewy i lęk. Czy taka musi być codzienność dzieci chorych na hemofilię?

Nie brakuje w mediach informacyjnych postów o rozmaitych petycjach. Przyznaję się, że na ogół albo przechodzę obok nich obojętnie, albo wybieram do podpisu naprawdę nieliczne. Tym razem, gdy zobaczyłam na Instagramie na koncie obserwowanej przeze mnie bookstagramerki – zaczytanej.queridy publikację o petycji, nie wahałam się ani chwili. Dlaczego? O tym będzie ten artykuł, który, mocno wierzę, uwrażliwi nas nie tylko na cierpiących z powodu hemofilii, ale też po prostu na każdego człowieka, zwłaszcza tego najmniejszego.
CZYTAJ DALEJ

Toruń/ Drewniane belki domu z XIII w. znalezione na dziedzińcu Domu Mikołaja Kopernika zostały wydobyte

2025-12-11 18:14

[ TEMATY ]

Mikołaj Kopernik

Toruń

prace archeologiczne

Wikipedia/Schorle

Dom Mikołaja Kopernika w Toruniu

Dom Mikołaja Kopernika w Toruniu

Archeolog Leszek Kucharski powiedział w czwartek PAP, że odkryte na dziedzińcu Domu Mikołaja Kopernika drewniane belki jednego z najstarszych toruńskich domów z XIII w. zostały w większości wydobyte. Trafią do Instytutu Archeologii UMK i tam będą konserwowane. Cały proces może potrwać minimum rok.

Jak informowała w połowie listopada PAP, podczas badań archeologicznych na dziedzińcu Domu Mikołaja Kopernika w Toruniu odkryto wcześniej nieznane drewniane konstrukcje z XIII wieku. To jedne z najstarszych takich znalezisk w mieście. Konstrukcje trafią do konserwacji i staną się elementem przyszłej wystawy stałej.
CZYTAJ DALEJ

Papież w liście apostolskim: archeologia czyni wiarę namacalną

2025-12-12 07:30

[ TEMATY ]

Papież Leon XIV

List Apostolski

PAP/EPA/VATICAN MEDIA HANDOUT

O znaczeniu archeologii chrześcijańskiej nie tylko dla nauk teologicznych, ale dla wszystkich, którzy chcą zrozumieć i pogłębić wiarę, pisze Ojciec Święty w liście apostolskim z okazji 100-lecia powstania Papieskiego Instytutu Archeologii Chrześcijańskiej. Leon XIV przypomina, że dyscyplina ta czyni wiarę namacalną i pomaga pielęgnować pamięć o jej początkach, a także, że może być ważnym narzędziem prowadzenia dialogu ze światem i pielęgnowania w nim tak potrzebnej dziś nadziei.

Papieski Instytut Archeologii Chrześcijańskiej powstał w 1925 r. z woli papieża Piusa XI i od tego czasu nieprzerwanie i na najwyższym akademickim poziomie kształci specjalistów w zakresie materialnych śladów początków chrześcijaństwa. Doceniając zarówno dostosowanie do najnowszych wymogów szkolnictwa wyższego, jak też wierność tradycji i najlepszym praktykom nauk archeologicznych, Leon XIV podkreśla, że uczelnia ta zajmuje się dziedziną, ważną nie tylko w świecie nauki, ale też dla wszystkich wierzących i wobec wyzwań współczesnego świata.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję