Reklama

Z zakonnej kuchni

Dietetyk radzi

Skarb zdrowia i smaku

Maliny, obok truskawek, są ulubionymi owocami Polaków.

Niedziela Ogólnopolska 35/2025, str. 62

[ TEMATY ]

jedzenie

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Należą do rodziny różowatych, a miejscem ich pochodzenia są góry Ida w Turcji. Naturalnie występują w stanie dzikim na obszarze północnej Azji oraz niemal całej Europy. Spotkać je można przede wszystkim w lasach, zaroślach oraz miejscach po wyrębie drzew. Maliny uprawne owocują zazwyczaj na pędach dwuletnich, a ich owoce pojawiają się późną wiosną oraz wczesnym latem. Maliny odmian owocujących na pędach jednorocznych pojawiają się pod koniec lata i na jesieni.

100 g owoców dostarcza ok. 43 kcal, przez co maliny są owocami polecanymi osobom dbającym o prawidłową masę ciała. Charakteryzują się wysoką gęstością odżywczą, co oznacza, że w niewielkiej ich objętości znajduje się bogactwo składników odżywczych. Owoce te są bogatym źródłem witaminy C, która wspomaga funkcje odpornościowe oraz regenerację tkanki łącznej, a także odpowiada za wchłanianie żelaza. W malinach znajdują się: witamina A, tiamina, ryboflawina, witamina B6 oraz wapń i cynk.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

W porcji odpowiadającej 123 g znajduje się aż 8 g błonnika pokarmowego. Dzięki temu, a także dzięki garbnikom owoce te są bezpieczne dla diabetyków. Mogą obniżać poziom cukru we krwi oraz poprawiać wrażliwość tkanek na działanie insuliny.

Maliny obniżają poziom stresu oksydacyjnego oraz wykazują działanie przeciwzapalne. Te właściwości wykorzystywane są pomocniczo w łagodzeniu objawów zapalenia stawów.

Reklama

Badania wskazują, że spożywanie malin może korzystnie wpływać na funkcje śródbłonka naczyń krwionośnych, przyczyniając się do poprawy stanu zdrowia układu sercowo-naczyniowego.

Badania naukowe potwierdzają, że wysoki poziom przeciwutleniaczy zawarty w malinach może chronić przed rozwojem niektórych nowotworów. Związki przeciwutleniające opóźniają również procesy starzenia.

Świeże maliny są nietrwałe. Po ich zakupie najlepiej skonsumować je tego samego dnia. Poza sezonem warto korzystać z owoców mrożonych, gdyż w tej formie nie tracą swoich właściwości.

Maliny mogą powodować u niektórych reakcje alergiczne.

Świeży owoc doskonale sprawdzi się jako przekąska, a także jako dodatek do jogurtu, ciasta, a nawet sałatki lub jako dodatek do mięs i ryb. Maliny stanowią popularny składnik soków i syropów.

Deser jogurtowo-miętowy z malinami i wanilią

SKŁADNIKI:
· średnie opakowanie jogurtu naturalnego
· świeża mięta pieprzowa (ok. łyżeczki)
· kropla ekstraktu waniliowego
· 1,5 garści malin
· 1,5 łyżki płatków migdałowych
PRZYGOTOWANIE:
Jogurt zmiksować z listkami mięty i wanilią. W wysokiej szklance lub pucharku układać naprzemiennie warstwę malin i warstwę jogurtu. Posypać płatkami migdałów.
Wartość energetyczna: 260 kcal
Białko: 11,5 g
Tłuszcz: 14,7 g
Węglowodany: 23,9 g

2025-08-25 18:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Kwas chlebowy

Niedziela Ogólnopolska 38/2017, str. 58

[ TEMATY ]

jedzenie

Graziako

Kwas chlebowy poza tym, że gasi pragnienie i orzeźwia w upalne dni, ma liczne właściwości zdrowotne – wzmacnia odporność, reguluje trawienie, a nawet sprzyja odchudzaniu.

• 2,5 l wody (najlepiej źródlanej)
CZYTAJ DALEJ

Bp Artur Ważny: powstaje ogólny program Szkoły Katechistów w Polsce

2025-11-21 15:30

[ TEMATY ]

bp Artur Ważny

BP Episkopatu

Bp Artur Ważny

Bp Artur Ważny

- Katechista jest dziś potrzebny Kościołowi bardziej niż kiedykolwiek - mówi bp Artur Ważny, przewodniczący Zespołu KEP ds. Katechezy Parafialnej. Bp Ważny w rozmowie z KAI opowiada o pracach nad ogólnym programem Szkoły Katechistów w Polsce i zwraca uwagę, że nie chodzi o tworzenie mini wydziałów teologii. - Katecheta parafialny nie ma być wykładowcą ale świadkiem i ewangelizatorem - podkreśla. Bp Ważny mówi również o konieczności deklerykalizacji katechezy parafialnej i osadzenia jej w środowisku wspólnot parafialnych.

Maria Czerska (KAI): Księże Biskupie, w ramach prac Zespołu KEP ds. Katechezy Parafialnej odbyło się ogólnopolskie spotkanie dotyczące Szkół Katechistów. Kto w nim uczestniczył?
CZYTAJ DALEJ

Wiedeń: aparat fotograficzny papieża Franciszka sprzedany za 6,5 mln euro

2025-11-22 16:26

Adobe Stock

Aparat fotograficzny, zdjęcie poglądowe

Aparat fotograficzny, zdjęcie poglądowe

Aparat fotograficzny papieża Franciszka (2013-2025) zmienił właściciela za rekordową kwotę: specjalnie wyprodukowany dla zwierzchnika Kościoła katolickiego aparat Leica M-A osiągnął w sobotę na aukcji w Wiedniu cenę 6,5 miliona euro. Szacowana wartość wynosiła od 60 000 do 70 000 euro.

Licytacja w wiedeńskim hotelu Imperial podczas 47. aukcji Leitz Photographica Auction była transmitowana na żywo w internecie. Dochód z aukcji zostanie przeznaczony na cele charytatywne. Nie wiadomo, czy Franciszek sam korzystał z aparatu.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję