Reklama

Zdrowie

Dietetyk radzi

Cebula

Jest jednym z najstarszych oraz najbardziej znanych warzyw na świecie. Uprawiana jest od blisko 5 tys. lat.

Niedziela Ogólnopolska 43/2024, str. 62

[ TEMATY ]

zdrowie

cebula

Adobe.Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Najchętniej spożywana jest w krajach Europy Południowej, jednak i w Polsce ma ugruntowaną pozycję oraz korzystne warunki do uprawy. Nasz kraj jest jednym z głównych dostawców cebuli w Europie, a jej roczny eksport wynosi ok. 120 tys. t.

Cebula występuje w wielu odmianach, które różnią się od siebie wielkością, kolorem, a także stopniem ostrości. Może być spożywana zarówno w postaci surowej, jak i po obróbce termicznej.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Cebula składa się głównie z wody, a jej wartość energetyczna, pochodząca w większości z węglowodanów, wynosi 42 kcal/100 g. Cebula zawiera witaminy: C, B1, B2, B6 oraz niacynę. Poza tym można w niej znaleźć składniki mineralne takie jak: potas, żelazo, wapń, magnez, fosfor, mangan oraz sód. Sto gramów cebuli pokrywa 6% dziennego zapotrzebowania na błonnik pokarmowy.

Warzywo to zawiera liczne antyoksydanty, które wykazują cenne właściwości prozdrowotne. Wyniki metaanalizy przeprowadzonej w 2023 r. dowodzą, że cebula, a zwłaszcza jej łupina, przeciwdziała otyłości. Konsumpcja łupiny znacznie obniżyła masę ciała, BMI, obwód talii, a także poziom trójglicerydów osób biorących udział w badaniu w porównaniu z osobami z grupy placebo. Przeprowadzane badania wykazały również obniżenie u uczestników poziomu cholesterolu oraz uregulowanie ciśnienia.

Reklama

Za charakterystyczny smak i zapach odpowiadają substancje siarkoorganiczne – dzięki nim cebuli przypisuje się również właściwości bakteriobójcze. Cebula może być regularnie spożywana przez osoby z cukrzycą. Charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, który wynosi 15. Badania wykazały, że spożycie 100 g cebuli dziennie skutecznie obniża poziom glukozy we krwi osób zmagających się z cukrzycą typu 2.

Warzywo to wykazuje ponadto silne właściwości przeciwnowotworowe. Potwierdzają to badania obserwacyjne, łączące wyższe spożycie tego warzywa korzeniowego z niższym ryzykiem niektórych typów nowotworów.

Do najczęstszych skutków ubocznych wynikających ze spożycia cebuli zalicza się: nieprzyjemny oddech, dolegliwości żołądkowo-jelitowe, takie jak: wzdęcia, nadmierne gazy, refluks oraz odbijanie. W związku z powyższym regularnego spożycia cebuli nie zaleca się osobom z refluksem żołądkowo-przełykowym, a także chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy. U tych osób może to obniżać napięcie dolnego zwieracza przełyku, pobudzać wydzielanie soku żołądkowego oraz podrażniać ścianę przełyku. Spożycia cebuli powinny unikać również osoby z zespołem jelita drażliwego oraz przerostem bakteryjnym jelita cienkiego. Wynika to z występowania w niej składników z grupy FODMAP, które nasilają objawy jelitowe.

Cebula sprawdza się jako dodatek do różnych potraw: sałatek, zup, bulionów, jajecznicy, dań z ryżem i makaronem.

2024-10-22 13:24

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Dziesiątka dla zdrowia

Niedziela Ogólnopolska 49/2021, str. 56

[ TEMATY ]

zdrowie

pixabay.com

W przestrzeni medialnej znajdziemy mnóstwo recept na zachowanie zdrowia i dobrego samopoczucia. Wybierajmy je z rozwagą. O tym, co jest niezbędne dla zdrowia, z dr. n. med. Jackiem Kozakiewiczem rozmawia Anna Wyszyńska.

Anna Wyszyńska: Rekomendacji na temat zdrowego stylu życia udzieliła ostatnio Naczelna Izba Lekarska wraz z Rzecznikiem Praw Pacjenta. Jakich? Dr n. med. Jacek Kozakiewicz: Zawarte są one w dokumencie „Niezbędne dla zdrowia”. Jest to zbiór 10 najważniejszych zasad mówiących o tym, jak mądrze i racjonalnie dbać o zdrowie. Wspólny głos środowiska lekarskiego i przedstawiciela pacjentów, propagujący podstawowe zasady zdrowego stylu życia, jest pierwszym tego typu dokumentem. Żyjemy w dobie reklam, promowania różnych produktów, tworzenia iluzji, że np. jakiś niewiadomego pochodzenia produkt czy suplement zapewnią nam fantastyczną kondycję. Tymczasem już w latach 70. ubiegłego wieku kanadyjski minister zdrowia Marc Lalonde wyróżnił cztery obszary, które mają wpływ na jakość naszego zdrowia. Stwierdził on, że w 53% zależy ono od stylu naszego życia, czyli od tego, jak sami postępujemy. Na drugim miejscu (21%) wymienił wpływ środowiska, dalej czynniki genetyczne (16%) oraz organizację opieki zdrowotnej i medycynę naprawczą, której wpływ oszacował zaledwie na 10%. Z tych założeń wychodzą zasady, które znalazły się w naszym dokumencie. Ich kolejność nie jest przypadkowa. Pierwsza, podstawowa zasada brzmi: „Dbaj o zdrowie – zdrowie jest najważniejsze”.
CZYTAJ DALEJ

Bp Chrząszcz: Jan Paweł II był papieżem globalnym, o sercu lokalnym

2025-10-22 20:20

[ TEMATY ]

św. Jan Paweł II

bp Robert Chrząszcz

papież globalny

serce lokalne

ks. Marek Weresa/Vatican Media

Okolicznościowa Msza św. w Bazylice św. Piotra pod przewodnictwem bp. Roberta Chrząszcza

Okolicznościowa Msza św. w Bazylice św. Piotra pod przewodnictwem bp. Roberta Chrząszcza

Był człowiekiem uniwersalnym, ale urodzonym w konkretnej ziemi, z konkretnych łez i modlitw - mówił o św. Janie Pawle II delegat Konferencji Episkopatu Polski ds. Duszpasterstwa Emigracji Polskiej bp Robert Chrząszcz, który w liturgiczne wspomnienie papieża Polaka przewodniczył okolicznościowej Mszy św. w Bazylice św. Piotra i wygłosił homilię. Koncelebrował metropolita wileński abp Gintaras Grušas, przewodniczący Rady Konferencji Episkopatów Europy.

Nawiązując do czytania z Księgi Proroka Izajasza bp Robert Chrząszcz nazwał św. Jana Pawła II człowiekiem, który „wziął na siebie ciężar Ewangelii i niósł ją na krańce ziemi”. Papież Polak był „zwiastunem radosnej nowiny, tym, którego nogi - jak mówi prorok - były ‘pełne wdzięku’, bo szły przez wszystkie kontynenty, niosąc światu pokój i nadzieję”.
CZYTAJ DALEJ

Bp Chrząszcz: Jan Paweł II był papieżem globalnym, o sercu lokalnym

2025-10-22 20:20

[ TEMATY ]

św. Jan Paweł II

bp Robert Chrząszcz

papież globalny

serce lokalne

ks. Marek Weresa/Vatican Media

Okolicznościowa Msza św. w Bazylice św. Piotra pod przewodnictwem bp. Roberta Chrząszcza

Okolicznościowa Msza św. w Bazylice św. Piotra pod przewodnictwem bp. Roberta Chrząszcza

Był człowiekiem uniwersalnym, ale urodzonym w konkretnej ziemi, z konkretnych łez i modlitw - mówił o św. Janie Pawle II delegat Konferencji Episkopatu Polski ds. Duszpasterstwa Emigracji Polskiej bp Robert Chrząszcz, który w liturgiczne wspomnienie papieża Polaka przewodniczył okolicznościowej Mszy św. w Bazylice św. Piotra i wygłosił homilię. Koncelebrował metropolita wileński abp Gintaras Grušas, przewodniczący Rady Konferencji Episkopatów Europy.

Nawiązując do czytania z Księgi Proroka Izajasza bp Robert Chrząszcz nazwał św. Jana Pawła II człowiekiem, który „wziął na siebie ciężar Ewangelii i niósł ją na krańce ziemi”. Papież Polak był „zwiastunem radosnej nowiny, tym, którego nogi - jak mówi prorok - były ‘pełne wdzięku’, bo szły przez wszystkie kontynenty, niosąc światu pokój i nadzieję”.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję