Reklama

Porady

Nasze zdrowie

Dieta na miarę

Jest ich mnóstwo, mają zagorzałych zwolenników i zaprzysięgłych przeciwników. Mowa o dietach, które ciągle są na topie rozmów i dyskusji.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Oczywiste jest to, że sposób odżywiania ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Zarówno wielowiekowe doświadczenia, jak i współczesne badania naukowe dostarczają dowodów na jego znaczenie w profilaktyce i leczeniu wielu chorób. Nie da się skutecznie leczyć np. schorzeń układu sercowo-naczyniowego, układu pokarmowego, nadciśnienia, otyłości, cukrzycy, osteoporozy bez wdrożenia właściwej diety.

Nie ma diety cud

Problem zaczyna się, gdy chcąc zapewnić sobie piękną sylwetkę i dobre samopoczucie i zminimalizować ryzyko chorób cywilizacyjnych, sięgamy po modne, choć niekoniecznie sprawdzone naukowo zalecenia. Tymczasem opracowanie diety idealnej i odpowiedniej dla każdego nie jest możliwe. Ułożenie jadłospisu tak, by był on korzystny dla naszego zdrowia, zależy od wielu czynników, ale kluczem są znajomość swojego organizmu i merytoryczna wiedza o odżywianiu. Przykładem bezkrytycznego sięgania po diety lansowane jako remedium na rozmaite problemy jest obecnie ogromna popularność diet polegających na eliminowaniu z pożywienia, bez konkretnych wskazań lekarskich, produktów zawierających gluten i laktozę.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Konsultacje gratis

Reklama

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej realizuje wiele projektów ważnych dla naszego zdrowia. Jednym z nich jest możliwość indywidualnych, bezpłatnych konsultacji żywieniowych. Są one dostępne w ramach platformy Centrum Dietetyczne On-line, która umożliwia kontakt z dietetykiem, psychodietetykiem i specjalistą ds. aktywności fizycznej.

Na wirtualną wizytę trzeba się zapisać, ale procedura jest prosta. U dołu strony internetowej: ncez.pzh.gov.pl/poradnia/ szukamy zakładki: „zarejestruj się”. Następnym krokiem jest wypełnienie ankiety, w której podajemy wiek, dane na temat swoich przyzwyczajeń żywieniowych i aktywności fizycznej. Potem w wirtualnym kalendarzu trzeba zaznaczyć dzień i godzinę konsultacji, kiedy będziemy mogli swobodnie porozmawiać ze specjalistą, a w wyznaczonym terminie wystarczy już tylko kliknąć przycisk „połącz”.

Punktem wyjścia konsultacji jest ustalenie celu naszego dążenia do zmian żywieniowych. Może to być np. utrata kilogramów, wsparcie w leczeniu konkretnego schorzenia, zdrowe żywienie rodziny itd. Po konsultacji otrzymamy e-mailem materiały pomocnicze, a w czasie kolejnych spotkań będziemy mogli rozmawiać o swoich osiągnięciach i trudnościach. Dzięki temu otrzymamy dietę skrojoną na miarę, dopasowaną do indywidualnych potrzeb i z możliwością dokonywania poprawek.

Co w pakiecie

Jeżeli nawet nie skorzystamy z indywidualnych konsultacji w centrum, sporo wiedzy możemy zaczerpnąć z licznych publikacji zamieszczonych na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. W zakładce „do pobrania” jest ponad trzydzieści e-booków, które zawierają kompleksowe wskazówki odnośnie do żywienia w częstych schorzeniach, np. zaburzeniach lipidowych, nadciśnieniu, refluksie przełyku, cukrzycy typu 2, łuszczycy i innych. E-booki możemy pobrać za darmo, podobnie jak infografiki z liczącej ponad 100 pozycji galerii, w której znajdziemy łatwe w realizacji podpowiedzi na szybkie i zdrowe obiady, lekkie desery itp. Portal NCEŻ zawiera również kilka działów tematycznych, a wśród nich: „Dzieci i młodzież”, „Seniorzy”, „Dieta a choroba”, w których specjaliści omawiają różne problemy i weryfikują mity związane z żywieniem. Warto sięgnąć po te publikacje i skorzystać z edukacji żywieniowej w profesjonalnym wydaniu.

2024-01-02 12:11

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Fleksitarianizm

Niedziela Ogólnopolska 35/2021, str. 54

[ TEMATY ]

dieta

koktajl

Adobe.Stock

Jest stosunkowo nowym sposobem odżywiania, coraz częściej jednak wybieranym przez Polaków.

Opiera się on na konsumpcji roślin, natomiast żywność odzwierzęca, tj. mięso, wędliny, ryby, owoce morza, spożywana jest sporadycznie, najczęściej gdy jesteśmy w gościach, na wycieczce lub w restauracji. Dla fleksitarian istotną kwestią jest świadome i racjonalne odżywianie oraz odpowiedni dobór produktów podczas zakupów. Dlatego jeśli już korzystają z wyrobów mięsnych, to szukają mięsa pochodzenia ekologicznego, z prywatnych gospodarstw, wysokiej jakości. Są świadomi, że produkty mięsne ogólnodostępne w sklepach są bardzo niskiej jakości, nafaszerowane chemicznymi dodatkami, a procentowa zawartość czystego mięsa jest w nich znikoma – przewagę mają białko sojowe, glukoza i skrobia modyfikowana. Fleksitarianie stawiają na profilaktykę chorób metabolicznych, rezygnując z codziennego jedzenia tego typu żywności. Spożywają natomiast spore ilości warzyw i owoców w każdej postaci: surowe, gotowane, pieczone, w formie soków czy koktajli. W ich jadłospisie obecne są zboża pełnoziarniste, kasze, płatki i pseudozboża, takie jak komosa ryżowa czy amarantus. Spożywają białko roślinne pochodzące z roślin strączkowych, takich jak fasola, soczewica, ciecierzyca, groch. Wybierają również nabiał zwierzęcy oraz produkty roślinne zastępujące go, tj. śmietany i jogurty, mleka roślinne. Często sięgają po orzechy, nasiona, oleje roślinne, awokado, oliwki, jaja, świeże przyprawy i zioła.
CZYTAJ DALEJ

Idź i czyń dobro. Nowa książka kard. Krajewskiego

2025-10-29 08:00

[ TEMATY ]

kard. Krajewski

Materiał prasowy

Prezentujemy Państwu nową książkę kard. Konrada Krajewskiego, papieskiego jałmużnika i jednego z najbliższych współpracowników papieża Leona XIV.

Jego działania i słowa wytrącają nas ze strefy komfortu. Bywa radykalny i bezkompromisowy. Prosto, jasno i bez dyplomacji mówi o tym, co w życiu najważniejsze. Zawsze wrażliwy na cierpienie, które jest dla niego ważniejsze niż prawo. Wyznaje zasadę, że ludziom trzeba pomagać dziś, nie jutro. Nie udziela wywiadów, bo nie ma na to czasu. Zajmuje się biednymi.
CZYTAJ DALEJ

O sztucznej inteligencji w życiu Kościoła

2025-10-29 20:59

[ TEMATY ]

UKSW

Łukasz Krzysztofka/Niedziela

„Cyfrowa rewolucja – Antiqua et nova. Bóg – człowiek – sieć” – to tytuł ogólnopolskiej konferencji naukowej, która odbyła się dzisiaj na Uniwersytecie Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie.

W czasie obrad dyskutowano mi.in. o prawdzie w odniesieniu do generatywnej sztucznej inteligencji, negatywnym wpływie AI na człowieka, zwłaszcza na ludzką psychikę, intelekt i duchowość, a także o uzależnieniach od mediów społecznościowych i gier komputerowych.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję