Reklama

Z zakonnej kuchni

Dania jednogarnkowe

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Zima to czas, w którym najlepiej sprawdzają się potrawy jednogarnkowe – zarówno z samych warzyw, jak i z mięsem, ryżem czy kaszami. Są szybkie, rozgrzewające i sycące, poprawiają samopoczucie. To doskonały pomysł nie tylko na obiad czy kolację, ale nawet na śniadanie. W środku zimy porcja zupy lub gulaszu zjedzona rano sprawdzi się doskonale – rozgrzeje organizm i zapewni energię na cały dzień.

Pikantna zupa gulaszowa

SKŁADNIKI:
50 dag mięsa wołowego gulaszowego (rostbef lub zrazówka)
10 dag słoniny lub surowego boczku
40 dag ziemniaków
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
2 łyżki przyprawy do gulaszu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka mielonego kminku
1 l wody

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

WYKONANIE:

Cebulę posiekaj, ziemniaki pokrój w kostkę. Podsmaż słoninę, a gdy tłuszcz się wytopi, dodaj pokrojone mięso. Smaż, aż sok z mięsa zupełnie odparuje. Dodaj cebulę i posiekany wcześniej czosnek, przesmaż. Wsyp przyprawę do gulaszu i dodaj koncentrat pomidorowy. Całość zalej wodą i doprowadź do wrzenia, po czym dodaj ziemniaki. Gotuj wszystko ok. 60 min, aż mięso będzie miękkie. Zupę dopraw do smaku słodką i ostrą papryką oraz kminkiem.

Kurczak z ryżem w sosie keczupowym

SKŁADNIKI:
8 pałeczek (lub skrzydełek) z kurczaka
2 szklanki suchego ryżu
2 cebule
Marynata:
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego oregano
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
Sos pomidorowy :
1 kostki masła
2 łyżki przyprawy typu vegeta
5 łyżek keczupu
2 łyżeczki słodkiej papryki
6 szklanek wody

WYKONANIE:
Do miseczki wsyp składniki marynaty i dokładnie wymieszaj.
Kurczaka opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, natrzyj marynatą i odstaw na mniej więcej 30 min do lodówki. Cebulę obierz i pokrój w plasterki. Do naczynia wlej keczup, dodaj wodę, masło, przyprawy podane do przygotowania sosu i całość wymieszaj. Do naczynia żaroodpornego wsyp suchy ryż, dodaj pokrojoną cebulę, a następnie przygotowany sos pomidorowy i delikatnie wymieszaj. Na tak przygotowany ryż wyłóż zamarynowanego kurczaka. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Naczynie włoż do gorącego piekarnika i piecz na funkcji grzania góra-dół. Po 30 min odkryj naczynie i zapiekaj kolejne 30-40 min (do zarumienienia mięsa).
Danie podawaj na gorąco.

2022-01-18 11:57

Oceń: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Różaniec ze świętą Weroniką Giuliani

2025-10-28 20:55

[ TEMATY ]

rozważania różańcowe

pl.wikipedia.org

Tajemnice chwalebne

Dusza moja uczestniczyła w radości, którą przeżywała Najświętsza Maryja w chwili, gdy zmartwychwstał jej Najświętszy Syn. Maryja brała wtedy udział we wszystkim, czym teraz i przez całą wieczność będzie się cieszyła, to znaczy w błogosławionym widzeniu. Jak bowiem miała udział w mękach i cierpieniach Syna, tak jej dusza uczestniczyć będzie w tym wszystkim, czym można się radować w raju.
CZYTAJ DALEJ

Bielawa. Ludwik Węglarz - organista wielu pokoleń

2025-10-30 08:00

[ TEMATY ]

jubileusz

organista

Bielawa

Ludwik Węglarz

Archiwum prywatne

Pan Ludwik Węglarz – organista bielawskiej parafii na tle instrumentu, z którym związał 70 lat swojego życia.

Pan Ludwik Węglarz – organista bielawskiej parafii na tle instrumentu, z którym związał 70 lat swojego życia.

Nieczęsto zdarza się, by ktoś przez siedemdziesiąt lat każdego dnia wypełniał świątynię muzyką, która staje się modlitwą, a jednak w Bielawie taki człowiek istnieje i nazywa się Ludwik Węglarz.

W parafii Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny niedziela 26 października była dniem wyjątkowym. W świątyni, w której przez siedem dekad rozbrzmiewała muzyka pod jego palcami, parafianie, duchowieństwo i przyjaciele dziękowali organiście panu Ludwikowi Węglarzowi, który przez 70 lat nieprzerwanie służył Bogu i ludziom, prowadząc śpiew, kierując chórem i ubogacając każdą liturgię.
CZYTAJ DALEJ

Pożegnanie śp. Alicji Grzeli

2025-10-30 15:28

arch. rodzinne

Jej pogrzeb odbył się 25 października w Miłkowicach.

Alicja urodziła się 2 października 1959 r., w święto Aniołów Stróżów i przez całe swoje życie była przekonana o ich szczególnej opiece. Alicja z podziwu godną nadzieją i optymizmem, dzielnie znosiła niedogodności, które przychodziły w kolejnych latach, z każdą kolejną chorobą. Jej postawa opierała się na silnej wierze i zaufaniu Bogu. Otoczona rodziną i życzliwymi ludźmi, przezwyciężała trudności. Osobą, na którą szczególnie mogła liczyć, był mąż Piotr. Ich piękne małżeństwo, miłość mimo życiowych trudności i wzajemne oddanie, było niezwykłym świadectwem dla wszystkich, którzy mieli szczęście się z nimi zetknąć.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję