Reklama

Z zakonnej kuchni

Kompot z dyni na zimę

Kompot z dyni jest u nas wciąż mało popularny, a szkoda, bo jest zdrowy i delikatny w smaku. Przypadnie do gustu wszystkim.

Niedziela Ogólnopolska 40/2018, str. 58

[ TEMATY ]

kuchnia

Graziako

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

SKŁADNIKI:

• dynia (ok. 3,5-4 kg)

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• kwasek cytrynowy (ok. 1 łyżeczki na 1 kg dyni)

• 5 goździków

• kawałek kory cynamonu

• cukier do smaku (ok. 50-75 dag)

WYKONANIE:
Dynię obrać ze skóry i pozbawić miąższu z pestkami. Pokroić w kostkę 1,5 cm x 1,5 cm. Włożyć do dużego garnka. Zalać zimną wodą, aby dynia była przykryta. Dodać kwasek cytrynowy, cynamon i goździki (w całości), zagotować. Gotować, aż dynia będzie miękka, ale nie rozgotowana. Dodać cukier i rozmieszać, aby się rozpuścił.
Gorący kompot przelać do słoików i pasteryzować 10 min.

2018-10-03 08:01

Oceń: +2 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Surówka z kapusty pekińskiej

Niedziela Ogólnopolska 46/2016, str. 58

[ TEMATY ]

kuchnia

Graziako

Surówka z kapusty pekińskiej to jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu. Prosta i szybka w przygotowaniu. Komponuje się idealnie z pieczeniami, kotletami z mięsa czy ryb.

• kapusta pekińska
CZYTAJ DALEJ

A Ty, którego ducha częściej słuchasz?

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Adobe Stock

Rozważania do Ewangelii Mt 21, 28-32.

Wtorek, 16 grudnia. Dzień Powszedni.
CZYTAJ DALEJ

Watykan: Zapalono światła na choince na placu Świętego Piotra

2025-12-15 18:02

[ TEMATY ]

Watykan

Boże Narodzenie

Włodzimierz Rędzioch

W Watykanie zapalone zostały w poniedziałek światła na choince i odsłonięto stojącą obok szopkę. Świerk pochodzi z okolic Bolzano w Trydencie-Górnej Adydze na północy Włoch, a szopkę przygotowała diecezja Nocera Inferiore-Sarno w Kampanii na południu kraju.

25-metrowy świerk czerwony przywieziony został z Val d’Ultimo w prowincji Bolzano i waży 8 ton. W styczniu, gdy drzewo zostanie zabrane z placu, będzie wykorzystane zgodnie z zasadą troski o środowisko - zapewnili ofiarodawcy.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję